Шоколадов фондан

шоколадов-фондан

Fondant au chocolat е френски шоколадов десерт
Фондан –  брата на кифлата (или кексче, ако така ви е познато). Някои източници твърдят, че възниква поради грешка на главния готвач и шоколада просто не се втвърдява, а на гостите е бил поднесен в течно състояние по средата. На французите им харесало и така се появява нов десерт във френската кухня.
О, и най-вече – времето за приготвяне. 15 минути за подготвят и 7 минути във фурната, което е рекорд за десерт.

Необходими продукти за шоколадов фондан (Лава кейк)
Порции: 2

шоколад ( горчив ) – 100 г,
масло ( меко ) – 60 г,
захар (или пудра захар ) – 40-50 грама ,
Яйца – 2 броя
Пшеничено брашно – 30 г,
бадемово или лешниково брашно (по желание ) – 30 г,
Какао – 18гр
ром , бренди , портокалов ликьор и т.н. – 20 мл (или екстракт от ванилия 1 чаена лъжичка )

Начин на приготвяне на шоколадов фондан (Лава кейк)

Начупете шоколада, сложете го в чиста , суха купа и го поставете във водна баня ( тенджера с едва кипяща вода ). Разтопете шоколада , като разбърквате от време на време . Изсипете рома или друг ароматизатор и разбъркайте. Добавете омекотеното масло и разбъркайте внимателно, докато маслото се разтвори и шоколадовата смес е гладка . Добавете захар или пудра захар , и  отново разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате добре. Изсипете брашното и отново разбърквайте. Добавете какаото.

По желание , добавете бадемово или лешниково брашно ( по-добре се пресее през сито ) и разбъркайте добре шоколадовата смес.

Намажете формите за печене с масло и поръсете с какао или брашно пресято през сито . Поставете шоколадовата смес във формите за печене .

Сложете формите с шоколадов фондан в предварително загряна до 220 ° C фурна и печете в продължение на около 5-8 минути .

Съвет 1 . Времето за печене и готвене може да варира за различните фурни , така че трябва да изберете най-добрите настройки за вашата печка .

Съвет 2 . Важно е да не се прекалява фондана при печенето – така се получава течния ефект. Ако държите фондана във фурната за по-дълго време – ще получите вкусни шоколадови кексчета .

Съвет 3 . Ако приготвяте шоколадов фондан в дълбоки форми се държат във фурната в продължение на 8 минути. Ако използвате плитки форми печете около 5 минути за получаване на течна среда .

Извадете шоколадовия фондан от фурната и го оставете да престои в метални кутии около 3-5 минути .
Покрийте плаката и внимателно обърнете шоколадовия фондан в чинията.
Шоколадов Фондан може да се сервира със сладолед .

Bon Apeti

Споделете тази статия с вашите приятели!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.