Мляко с ориз | Женски свят

Мляко с ориз

JenskiSviat
мляко-с-ориз-и-канела

Мляко с ориз, наричано още сутляш (произхожда от турската дума sütlaç), е десерт от балканската кухня, предимно турската, сръбската, българската и македонската.

Други разновидности на мляко с ориз са познати по целия свят. В източната част на Средиземно море рецептата се използва като гарнитура към месо, риба, зеленчуци. В Китай е популярна като закуска, но се приготвя без захар и често се яде с нещо солено. В Индия десерта се приготвя от твърдо сварен ориз и мляко напомнящо вкуса на подсладено кондензирано мляко.

Необходими продукти за мляко с ориз:

1 л. прясно мляко
2 кафени чаши ориз
1 чаена чаша вода
1 чаена чаша захар
ванилия, канела (по желания може да се гарнира със сладко от малини или ягоди)

Начин на приготвяне на мляко с ориз:

Прясното мляко и оризът се варят поотделно след което се смесват, добавя се захар и се доварява на бавен огън с непрекъснато бъркане. Когато млякото с ориз е готово, се изсипва в купички и се поръсва с канела. По желания може да се гарнира със сладко от ягоди или малини.

Добър Апетит!

Може да ви хареса още: Шоколадов фондан

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Следваща публикация

Шоколадов фондан

Fondant au chocolat е френски шоколадов десерт Фондан –  брата на кифлата (или кексче, ако така ви е познато). Някои източници твърдят, че възниква поради грешка на главния готвач и шоколада просто не се втвърдява, а на гостите е бил поднесен в течно състояние по средата. На французите им харесало и […]
шоколадов-фондан