Най-добрите подправки от цял свят | Женски свят

Най-добрите подправки от цял свят

JenskiSviat
подправки

Удивителни подправки, кой не ги харесва? Те придават онзи незабравим, аромат у храната, което прави всяко ястие шедьовър за създателя му.

Подправките са ключова част от много култури и традиции, особено на Изток. Подправките носят със себе си и многобройни ползи за здравето. Наред с незабравимия, неподправен чаромат, който имат, те могат да успокоят болка, да заздравят рани и да намалят риска от различни заболявания. Към последните се отнасят рак, сърдечни заболявания и инсулт. Така, ако не познавате подправките в тази им светлина, нека ви запознаем с тях. Ето, как да подобрите живота си с 10 невероятни подправки от цял свят:

Джинджифил

Джинджифилът се отглежда от индийци и китайци от векове. Днес той се прилага много в приготвянето на храни и можете да го добавяте към различни ястия. Използва се и в алтернативната медицина, където има дълга и ползотворна история. Джинджифилът има много ползи за здравето. Може да успокои гаденето (особено сутрешното гадене) и да намали мускулната болка. Джинджифилът може да понижи холестерола, кръвната захар и да се бори с инфекциите.

Черен пипер

Черният пипер има много невероятни предимства. Той може да лекува лошо храносмилане и диария, а също така да предотврати сърдечни заболявания. Може да лекува и гангрена.

Мента

Ментата е ключова съставка в много пасти за зъби, така, че почти сме уверени, че вече консумирате мента, поне два пъти на ден. Добре е да се стремите да консумирате повече мента, защото това е чудесна подправка, която може да облекчи гаденето и да успокои симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва.

Куркума

Една от най-мощните подправки на планетата Земя. Куркумата идва от Индонезия и Китай. Тя е богата на много съединения, които имат лечебни свойства. Най-известното от тях е куркумин. Куркумата се добавя най-често към къри, където нейните противовъзпалителни свойства могат да успокоят неспокойния стомах. Куркумата има и други предимства. Доказано е, че е ефективна като антидепресант. Тя, също така може да намали болката, свързана с артрит и дори да лекува рак, по естествен път. Предвид, че понижава нивата на кръвна захар, куркумата се препоръчва и за диабетици.

Синапено семе

Синапеното семе се използва от векове в индийската кухня. Синапеното семе е богато на труднодостъпни витамини от В-комплекса и може също да помогне за успокояване на мускулната болка и артрит.

Канела

Канелата е може би най-добрата подправка в сладкарството. Следващият път, когато се наслаждавате на канела, не забравяйте, че се наслаждавате на подправката на фараоните! Канелата може да понижи кръвната захар, да намали риска от сърдечни заболявания и рак и може да помогне в борбата с гъбични и бактериални инфекции. Канелата е мощен противовъзпалителен и антиоксидантен агент.

Чесън

Лекари, здравни експерти и диетолози по целия свят са единодушни по няколко въпроса. Един от тях е, че трябва да консумираме чесън всеки ден. Чесънът се бори с инфекциите, бори се с вирусите и повишава имунитета.

Кимион

Кимионът е една от най-популярните подправки в Индия. Ползите за здравето от семената на кимион включват способността им да облекчават спазмите в стомаха. Той е изключително ефективен при подуването на корема, гадене и обща болка.

Градински чай

Истината е, че градинският чай е толкова удивителен, че някога бил използван за лечение на чума. Разбира се, говорим за периода, през Средновековието. Освен, че предпазва от чума, градинският чай също повишава умствения капацитет и подобрява паметта.

Кориандър

И накрая в списъка ни, но не на последно място най-мощната подправка в Ирландия – кориандър. Кориандърът е популярен по целия свят и се използва за лечение на болести повече от 7000 години. Той е невероятен! Може да предотврати диабет и е мощен антиоксидант. Ако все още не сте, започнете да го използвате в готвенето си!

Бъдете здрави, щастливи и сити!

Може да ви хареса още: Морски дарове – разнообразие за вашата трапеза

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Десетки хиляди жени са станали жертва на некачествени гръдни импланти

Десетки хиляди жени по света, включително и от България, станали жертва на некачествени гръдни импланти, произведени във Франция, ще получат обезщетение. След 10 години съдебни процедури решението беше взето днес от френски апелативен съд. 3000 евро за всяка от жените ищци по делото ще плаща изцяло германската компания „Те У […]
гръдни-импланти