Пораснали деца на алкохолици – модел на поведение и характеристики | Женски свят

Пораснали деца на алкохолици – модел на поведение и характеристики

JenskiSviat

Ако в семейството ви някой е злоупотребявал с алкохола, вероятно сте запознати с усещането, че никога не знаете какво да очаквате. Всеки ден е различен и  няма как да се подготвите за това, което ще се случи. Когато единият или двамата родители се борят със зависимостта, домашната среда е предсказуемо непредсказуема. Това от своя страна води до хаос в общуването и редица негативни последици за членовете на семейството.

детска-ръка

Липса на емоционална подкрепа

Децата на алкохолици не получават нужната емоционална подкрепа поради тези предизвикателства. Това често е причина за затруднения в общуването и липса на правилна грижа за себе си в по-късен етап в живота.

Ако по време на ключов период от израстването ви, не сте получили необходимата емоционална подкрепа и внимание, много вероятно е като възрастен да не знаете как да задоволите нуждите си. Също така, ако липсват положителни основополагащи отношения от детство, по-късно ще ви е трудно да създадете здрави междуличности връзки, базиращи се на емоции и доверие.

Скрити чувства, които по-късно се появяват

Децата на зависимите от алкохола често трябва да отричат  чувствата като тъга, страх и гняв, за да оцелеят. Тези нерешените чувства обаче винаги намират начин да се появят и най-често това става в зряла възраст, което от своя страна създава противоречия и конфликти в общуването с околните. Предимството е., че когато сте зрели, появата на подобни емоции помага за по-лесното им разрешаване. Но не липсват и ситуации, в които човек няма нужния инструментариум за справяне и намиране на правилното решение.

Други последици, които формират характера

Според различни проучвания най-често порасналите деца на алкохолици страдат от следните неща:

 • изпитват страх от хора и авторитети
 • изолирани са
 • страхуват се от гневни и ядосани хора
 • избягват и силно се притесняват от лична критика
 • постоянно търсят одобрение
 • често гледат на живота от позицията на жертва
 • чувството им за отговорност е непреодолимо
 • повече се грижат за другите, отколкото за себе си
 • изпитват вина, когато отстояват себе си
 • не правят разлика между любов и жалост
 • обичат онези, които се нуждаят от спасяване
 • съдят себе си строго и имат ниско самочувствие
 • страхуват се да не бъдат изоставени
деца-на-алкохолици

Повтарящ се модел на поведение

Често срещано е децата на алкохолици, когато пораснат, да създадат отношения, в които да изгубят себе си като личност. Понякога са привлечени от натрапчиви личности като алкохолици, злоупотребяващи с наркотици, както и други, които са емоционално недостъпни.

Много често порасналите деца на алкохолици създават взаимоотношения с други, които се нуждаят от тяхната помощ. Впускайки се в спасяването, често пренебрегват себе си и собствените си нужди. Защото когато поставят фокуса върху непреодолимите нужди на някой друг, не е нужно да гледат собствените си трудности и недостатъци.

Макар никога да не са опитвали питие, порасналите деца на алкохолиците ще приемат характеристиките на зависимия. Ще демонстрират отричане, ще имат лоши умения за справяне, трудно ще се справят с проблемите си и ще формират дисфункционални взаимоотношения с околните.

Ако се припознавате с описаните характеристики, все още не е късно да се промените. Според специалистите от терапевтичен център „Жива“ за зависимости, всеки може да се справи, стига да има желание. Не губете вяра, а се консултирайте със специалист. Поставете началото на един спокоен и щастлив живот.

Много често хората откриват, че търсенето на професионално лечение или консултация за справяне с чувствата, поведението и борбата им помага да се информират по-добре за това влиянието, което е оказало детството им върху това кои са днес. Бъдете смели и напористи и се борете за своето щастие още днес!

Може да ви хареса още: Как да изберем детска градина за детето ни

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Сериалът "Готвачът на императора" разкрива една мистерия, но защо никой не знае нищо за него?

Това е една вдъхновяваща история как може да бъдеш отличен готвач, ако следваш мечтите си. Филмът е по действителен случай за едно обикновено провинциално момче, което успява да постигне невиждани висоти по пътя на кулинарното изкуство. Филмовите епизоди на „Готвачът на императора“ са адаптация по романа на Хисахиде Сугимори, издаден […]
сериал-готвач