Как да изберем детска градина за детето ни

детска-градина

Голяма част от родителите с първо детенце, които не са преминавали през този процес, а именно да харесат детска градина за малчугана си, се притесняват от незнанието какво да правят в този момент.

На какво трябва да обърнете внимание при избора на детска градина за детето ви и какви са ключовите въпроси, които трябва да зададете на директорите, както и къде може да намерите списъци с детските градини във вашия квартал? На всички тези въпроси ще отговорим в материала.

Приключението да откриеш най-добрата детска градина за детето ти започва с това да проучиш как се случва целият процес. За да стигнеш до избора, първо трябва да знаеш какви са шансовете детето да се класира в държавна детска градина.

Проучи критериите за прием

Запознай се с критериите за прием в държавните градини, особено ако си от София. Недостигът на места в държавните градини в столицата е огромен, а шансовете за прием, ако нямаш постоянен адрес в София за последните 4 години, са много ниски. Това е така заради уседналостта, която въведоха от тази година. Има предимства, ако детето е посещавало ясла, има по-голям брат или сестра и други.

Запознай се с частните градини в квартала ти

Ако шансът е малък, то трябва да огледаш частни градини в квартала ти и да проучиш какви са таксите и условията им, както и дали приемът е ежегоден или само в определени месеци в годината. А за целта има улеснения, като списък на частните детски градини в София, където може да се ориентирате колко частни градини има в квартала ви, да ги разгледате и да се свържете с тях. Имайте предвид, че заради ситуацията с COVID-19 няма да можете да разгледате базата на всяка детска градина, когато решите.

Какво да попитате директорите

И при приема в държавна градина, и при този в частна, трябва да попитате какви са условията в градината, какво е работното време, каква е подготовката за прием, както и какви са таксите, нужните документи за прием на детето. Нужно е цялостно да се запознаете как се случва процесът. Също важен въпрос е как се случва адаптацията, по колко часа ще може да го оставяте и дали трябва да стоите с него в градината.

Прочетете още и: Какви книги да изберем за децата

Споделете тази статия с вашите приятели!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.