Как да контролираме нивото на захар в кръвта | Женски свят

Как да контролираме нивото на захар в кръвта

JenskiSviat
захар

Всеки пациент с диабет трябва да проверява редовно нивото на кръвната захар да се запази в рамките на допустимите стойности . Пренебрегването на този принцип със сигурност гарантира развитие на тежки усложнения на заболяването.

Начини за контрол на нивото на глюкоза в кръвта

Традиционно измерване у дома . Традиционният метод за проверка на нивото на глюкозата се състои в следното: върха на пръста се пробива с малка остра игла , а след това капка кръв се полага върху тест лентата , и накрая, въвеждането на тест лентата в специално устройство . Има най-различни устройства : адаптирани за незрящи пациенти , преносими устройства, устройства с висока скорост за измерване на глюкоза , които са с удобен размер и на достъпна цена.

Съвременните устройства дават резултати буквално за 15 секунди и резултата може да се съхранява в паметта на определен брой резултати от измерванията за бъдеща употреба. Някои устройства могат да изчислят средното ниво на кръвната захар за определен период от време. Други имат софтуер, който ви позволява да се извлече информация от паметта на устройството и показва на дисплей диаграми и графики на резултатите от последните измервания . Апарати за измерване на кръвна захар и тест ленти могат да бъдат закупени във всяка аптека .

Система за непрекъснат мониторинг на глюкозата ( устройство за измерване на междинната глюкоза) . Някои от тези устройства са комбинирани с инсулинова помпа . Измерванията не са толкова точни, колкото чрез стандартното убождане на пръста , обаче , тези устройства могат да бъдат използвани за оценка на цялостната картина и промени в стойностите на глюкозата .
В момента се разработват нови устройства, използващи спектроскопи и електромагнитни вълни като метод за измерване на кръвната захар без пробиване на кожата.

Когато трябва да се измерва захарта

Ако трябва да се отговори на този въпрос с една дума – редовно.
Независимо от това дали сте на лечение с инсулин или глюкоза , или приемате медикаменти за понижаване на кръвната захар , редовния контрол трябва да бъде задължителен за вас.

Честотата на измерване на глюкоза е строго индивидуално . Лекуващият лекар ще Ви посъветва кога и колко често да се измери нивото на кръвната захар .

Наличието на остри или хронични заболявания , както и промяна на лекарството може да повлияе на кръвната захар. В тези случаи е необходимо да се проверява нивото на глюкоза по-често.

Условия, влияещи на кръвната захар

Някои заболявания, като анемия , подагра , повишена температура и влажност на въздуха , както и надморската височина , може сериозно да повлияе на показателите на кръвната захар .
Ако забележите твърде често необичайни стойности на глюкоза , трябва да калибрирате устройството или да направите проверка с тест-лента.
Таблицата по-долу дава представа за това как да бъде захар през целия ден :
време – норма за възрастни
преди хранене – 3,8-7,2 ммол / л
след ядене – По-малко от 10 ммол / л

Гликиран хемоглобин

Това е още един показател не по-малко важен от нивото на глюкоза . Той е широко използван в клиничната практика, за да се определи количеството на свързаната с хемоглобин кръвна захар. Въпреки това, много домашни уреди също са в състояние да го определят . И тази информация не е излишно я имате, тъй като количеството на гликирания хемоглобин е показател, който носи информация за нивата на кръвната глюкоза за период от два-три дни.

Може да ви хареса още: Стреса като болест

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Стреса като болест

Думата “ стрес “ трайно се установи в живота ни и дори се превърна в един от атрибутите на модерността. Разбира се , за да бъдем точни трябва да кажем, че стреса може да се разглежда като заболяване , тъй като обикновено е биохимична реакция към външни дразнители. Стресът ни […]
стрес