Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/onlyfuns/jenskisviat.com/wp-includes/wp-db.php on line 3402
Ето как имунната система реагира на кръстосаните алергии | Женски свят

Ето как имунната система реагира на кръстосаните алергии

JenskiSviat
алергия-имунната-система

Отхапвате от вкусната, свежа ябълка и изведнъж устата ви изтръпва. Това се дължи на прашеца, който не сте успели да отстраните добре от плода, но към който сте алергични. Или имате алергия към кашу,а получавате алергичен обрив към орехи.

Треви и домати, латекс и банани, бреза и ябълка, бадеми и орехи, краве мляко и козе мляко, скумрия и сьомга – има много храни, които организмът ни може да обърка и да предизвика алергични симптоми. Причината е, че те имат идентични или сходни структури и имунната ни система ги разпознава като „опасни“.

Тези „двойници“ могат да бъдат много неприятни, защото няма как да сте запознати със състава на всяка храна. Кръстосаните алергии зачестяват през последните години както при децата, така и при възрастните и могат да бъдат много неприятен проблем.

За ябълките и доматите трябва да знаете, че тяхното съдържание на алерген зависи от сорта. Това означава, че към определен сорт в комбинация с брезов полен можете да не проявите никакви алергични реакции, а към друг – те да бъдат остри.

Какво се случва, ако не разпознаете кръстосаната алергия?

Много хора с алергии се излагат на опасност, без дори да подозират. Това се случва, защото дори да знаете за алергията си към полени, това не означава, че ще можете правилно да класифицирате появата на алергични симптоми след консумацията на определени храни.

В редки случаи кръстосаната алергия може да завърши с анафилактичен шок. Поради тази причина кръстосаните реакции са важен въпрос в ежедневието на пациенти с алергия. Тук имунната система реагира не само на алергените, известни на страдащите към алергии като полени, акари от домашен прах или животински косми, но и на определени храни.

Какво трябва да знаете за кръстосаната алергия

Ако сте алергични към прашец от бреза, има вероятност да проявите алергични симптоми и към ябълки, лешници или соя.

Почти всеки, който страда от сенна хрема, проявява алергична реакция към определени храни. Статистиката показва, че в развитите страни най-малко 15% от възрастното население и 10% от децата имат сенна хрема и поне 50% от тях проявяват алергии към храни.

Най-значителен е синдромът на брезовия прашец и ореха: ако имунната система е чувствителна към неговите структурите, тя може да реагира остро и на ябълки, праскови, нектарини, череши, сливи, лешници, орехи и соя.

Кръстосани алергични реакции се проявяват и при комбинациите: целина-моркови-подправки; домашен прах и ракообразни мекотели; скариди и миди.

Симптоми на кръстосаните алергии:

  • Изтръпване в устата;
  • Сърбеж в очите;
  • Хрема;
  • Раздразнено гърло;
  • Копривна треска;
  • Зачервяване и обриви;
  • Анафилактичен шок.

Най-ефективната превенция е да избягвате алергенните вещества и е препоръчително да си осигурите спешен комплект с антихистамин, кортикостероид и евентуално адреналинов автоинжектор.

При подозрение за поленова кръстосана реакция, трябва да се направят различни тестове и кръвни изследвания, които помагат за надеждна преценка.

Лечение

Лечението зависи от тежестта и основната първична алергия. Симптомите на кръстосаната алергия могат да бъдат облекчени с лекарства, а основната алергия да се лекува със специфична имунотерапия.

Медикаментите, които обикновено се използват за лечение на кръстосаната алергия, са: антихистамини; глюкокортикоиди и стабилизатори на мастоцитите. Използването им може да определи единствено вашия алерголог, затова никога не си ги предписвайте сами. Дозите и продължителността на лечението са важни фактори, които не трябва да променяте без консултация със специалист.

По статията работи Петя Ангелова

Може да ви хареса още: Диета с риба: Минус 3 кг за една седмица!

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Следваща публикация

Какво да правим с мазната кожа: 5 трика за по-малко себум

Старателно положен грим и само след 20 минути мазният тен започва да ви потиска? Сякаш нежеланият блясък не е достатъчно неприятен, но погледът ви се спира и на разширените пори и несъвършенствата? Мазната кожа е досаден проблем, с който много от нас са запознати. Понякога може да се чувстваме на […]
лице-кожа