Витамини по време на бременност | Женски свят

Витамини по време на бременност

JenskiSviat
витамини-бременност

Едно от най-великите изобретения на човечеството – витамините . Смята се, че витамините ни правят красиви, запазват младостта , предпазват от болести и да допринасят за раждането на здрави деца .

Въпреки това, производителите на лекарствени средства признаха, че активно популяризират своите продукти, въпреки че не всички лекарства са подходящи за използване в клиничната практика. Например , някои изследвания са показали, че една от най-големите измами в света  е профилактичните витамини .
Производството и продажба на витамини е един много печеливш бизнес . Според проучвания на общественото мнение , 70 % от американците , приемат мултивитамини поне понякога , а 40% го правят редовно.  Но дали се подобрява здравето на нацията след приема на мултивитамини.

Витамин Е по време на бременност

Оказва се, че приема на витамин Е по време на бременност увеличава риска от сърдечни дефекти при новородените . Консумацията на диетичен витамин Д по 12,6 мг / ден в комбинация с допълнителен прием на витамин Е капсули 5-9 пъти повишава риска от сърдечни дефекти при децата. И този риск не се редуцира чрез прибавяне на витамин Е и фолиева киселина .

Витамин С по време на бременност

Твърди се , че големи дози аскорбинова киселина предотвратява развитието на прееклампсия – усложнения на бременността, в някои случаи изискващо преждевременно раждане в интерес на майката.

Проучване при бременни жени с рискови фактори показва, че не е имало ефект върху прееклампсията при прием на витамини. В допълнение е установено, че дневната доза на витамин С (1000 мг ) и витамин Е ( 400 мг ) от 12 до 19 седмици от бременността увеличава риска от преждевременно изтичане на водите, както при недоносени, така и при нормално износване на бременността . След това проучване , последва незабавно официално изявление на Британската асоциация на акушерите и гинеколозите , че бременните жени не трябва да приемат добавки, съдържащи големи дози витамин C и E.

Витамин В6 по време на бременност

Ефективността на витамин В6 по време на бременността не е доказана. Независимо от факта, че се предписва по време на бременност проучването установи, че витамин В6 не оказва влияние върху изхода от бременността и състоянието  на новороденото , и няма ефект върху лактацията , въпреки уверението на производителите, че е лекарство , което стимулира лактацията.

Витамин А по време на бременност

Проучване на Университета в Бостън доказва , че употребата на витамин А в доза от повече от 10 000 IU / ден в началото на бременността увеличава риска от развитие малформации на главата, лицето , сърдечни дефекти и централната нервна система в бебетата .

Поддръжниците на универсалното укрепване при бременните жени твърдят , въпреки доказателствата за безполезността и дори в някой случаи за вреди на получените изкуствено витамини, че тяхното приемане от бъдещите майки е много ефикасно.

Витаминно- минерални комплекси за бъдещи майки

Ако говорим за витаминно- минерални комплекси за бъдещи майки ( серия Пренатална ), то на пръв поглед те са много удобни ,както за производителя, така и за потребителя . В една таблетка се съдържа всичко необходимо за бъдещата майка по отношение на ежедневните нужди. Но за това удобство се налага да се заплати с част от загубата на биологична активност. Тези загуби в комплексните витамини могат да бъдат до 30% , което се дължи на взаимното влияние на витамини и минерали. Дори малки количества от елементи като желязо , кобалт , мед, магнезий и никел има опустошителен ефект върху много витамини . Медта се отразява неблагоприятно на витамин C , желязото на витамин E. мед , желязо , манган – на витамин B12 .

Приема на витаминно – минерални комплекси при здрав организъм е абсолютно безполезен. Поради тази причина е по-добре да приемаме плодове и зеленчуци, както и да увеличим физическата активност.

Може да ви хареса още: Раждане в присъствието на партньор – за и против

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Следваща публикация

Модерни през 2021 година със спортни облекла от Creative

Мили дами, любителки на креативността в женската визия, създадохме за Вас лимитирана серия спортни комплекти, с които да заблестите. Знаем, че в днешно време отделяте все повече внимание на спорта, които е така важен за нашето здравословно състояние и фигура.  А визията по-време на тренировка не е никак маловажен елемент, […]
спортни-облекла