Етно стил в интериора

JenskiSviat
етно-интериор

Колкото повече напредва техническия прогрес, толкова повече хората се обръщат към природата. След работния ден в офиса, оборудван в хай-тех стил, на връщане от работа в задръстванията по улиците се озоваваме в дома. А какъв е домът ни?

Все по-често жилищата ни се обзавеждат в етно стил. Има ли причина за това?

Някой , въпреки своята възраст , все още са готови да се потопят в атмосферата от детските приказки и романтиката на пътуването до далечни и непознати земи .

Други, които са били в екзотични страни са почувствали като едно цяло с неповторимата атмосфера на страната . Освен със сувенирите по рафтовете на дома си, донесени от пътуванията , те искат да разширят връзката със страната , за да пресъздадат атмосферата и интериора на любимите места .

Някой знаят за екзотичните места само от книги , филми , или разкази на приятели , които са посетили , впечатлени от местата, че искат да пресъздадат частичка от тази непозната и екзотична земя .

Етно стила е много разнообразен. При тази концепция целта е да се създаде национален интериорен стил от различни страни и култури.

Следва да се отбележи , че това се прави не просто като увлечение по модата, а като вътрешно убеждение. Тази стъпка се прави само когато човек е дълбоко пропит в традицията на страната , и тези традиции са близки до неговата духовна същност.

Преди всичко се набива на очи приликата между избрания етно стил, като интериор за дома и характера и навиците на човека.

Африкански стил на обзавеждане

Хората са ярки , енергични , бунт от ярки цветове , и дори се усеща лека необузданост и агресия при африканския стил на обзавеждане.

Този стил се характеризира с екзотични фигурки, ритуални маски, кожи от диви животни, груба дървена и керамична посуда . На пода – килим от вълна или текстил , декориран със снимки на животни – слонове , жирафи , тигри, тъмни тонове на мебелите – слонова кост , глинени съдове , украсени с традиционни орнаменти.

Стените могат да бъдат измазани , боядисани или с тапети с африкански мотиви.

Японски стил на обзавеждане

Японската култура е близка и понятна за много хора. Оттук и нарастващото желание на хората да повторят японския стил в своя интериор .

За този стил е характерно духа на пространството, така че стаята е като разделена на зони с помощта на използване на паравани, или различна подова настилка . Лекота , въздушност , минимализъм – това са основните характеристики на един японски дом. Никога не трябва да присъства излишна мебел или декоративни орнаменти.

Мебели са ниски , не тромави , прости геометрични форми . На пода – светли килими , меки дебели постелки, на прозорците – лека завеса .

Какви декоративни елементи ще ви помогна да се подчертае , че интериорът е японски ?

Разбира се, традиционните йероглифи , странни птици. Или кукла в кимоно , елегантен порцеланов чаен сервиз или икебана .

А сега се замислете колко често сте виждали подобно обзавеждане? Да , все повече и по- този начин и изглежда интериора на нашите ресторанти и кафенета !

Забелязали ли сте , че когато отидете на такова място веднага се потапяте в един друг свят – пълен с мир, спокойствие и тишина?

Този стил е характерен за хора , които желаят да се разграничат поне от време на време , от ежедневните грижи , и са в състояние да размишляват за вечното .

Марокански стил на обзавеждане

Сред етническите стилове на обзавеждане има и марокански стил , роден в смесица от Северна Африка и европейските традиции .

Ръчно изработени килими с берберски орнаменти, тъмни мебели , дърво или ковано желязо , достатъчно ниска мека мебел с много ярки възглавници, наргилета , лампи и настолни лампи с оцветени стъклени вложки, кутии – това са характеристики на мароканския интериор.

Фолклорен стил на обзавеждане

Любителите на фолклора експеримент в крайградски къщи или вили , но в града, в един апартамент този стил може да бъде доста подходящ, ако е направено от професионалист.

В класическите разбирания този стил е реконструкция на къщата от XIX век . Той има голямо разнообразие , може да е шотландски, американски, френски, английски, български – в зависимост от желанията на собствениците.

Неговата основна функция – топлина, уют и оригиналност, и в същото време надеждност и стабилност .

Мебели са прости , дори сурови , но солидни . Настилките са почти изцяло от дърво . Стените могат да бъдат измазани и боядисани , ако са тапет – най-вероятно в доста цветчета.

Какво друго е типично за фолклорния стил – много неща ръчна изработка. Това е особено забележимо в украсата : ръчно ковани елементи , картини с бродерия . И много очарование в кувертюри, възглавници , салфетки , покривки.Представата за „етнически “ стил е много относителна. Наши бивши сънародници , а навярно и техните потомци , пресъздават в домовете си български етно стил . И в местата, в които те живеят сега , това също се счита за етно стил .

Преди да направите избор как да обзаведете дома си се вслушайте в сърцето си. В какъв интериор ще се чувствате напълно естествено и удобно?

Когато намерите атмосферата в унисон с душата си смело пристъпете към осъществяването на интериора в дома!

Може да ви хареса още: Кухни по поръчка е новият звезден избор – ето как да осигурите най-доброто за дома си

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

10 Причини да го зарежеш

Всяко момиче иска да намери единствения мъж , с които ще живеят в любов и хармония цял живот. Но , както показва практиката , в действителност това не е толкова просто. С цел да улесним избора на по-прекрасната част от човечеството сме събрали 10-те причини, които ще ви помогнат да […]
мъж-зарежеш