Особености в развитието на децата до ученическа възраст | Женски свят

Особености в развитието на децата до ученическа възраст

JenskiSviat
развитието-на-деца

Развитие на детето от 3 до 7 години

Полезни съвети и консултации за родители при детското развитие

Наблюдавайки на децата до предучилищна възраст , ние забелязваме  разликите между тях , както в поведението, така и във физическите параметри : височина и тегло . Някои деца са значително по-високи или по-ниски , отколкото техните връстници , а други са много добре охранени , с наднормено тегло или, обратно, твърде слаби . Някои родители свързват тези различия с наследствеността .

Подобни разсъждения често пречат на възрастите при анализа на показателите, които показват отклонения във физическото развитие на детето.
За да се определи дали височината отговаря на възрастта и теглото на дете от 3 до 7 -годишна възраст може да се използва формула . От третата година теглото на детето се увеличава с около 2 килограма на година . До 7 -годишна възраст теглото на детето се е удвоило в сравнение с теглото си в първата година от живота.

Формулата за изчисляване на теглото на детето:
А Kg +  ( 2кг • В )
където А – телесното тегло на детето на 1 година
2 kg – средно наддаване на тегло за годината , В – възрастта на детето в момента .
До 3 годишна възраст средния ръст на детето е 90-92 см. След това, годишното увеличение на ръста е около 5 см/година.

Формулата за изчисляване на растежа на детето :
D cm + ( E • 5 cm )
където D – ръста на детето на една година,
5 cm – средния ръст на детето годишно , E – възрастта на детето в момента .

В случай на несъответствие на височината и теглото на детето от тези показатели следва да се консултирате с лекари-специалисти – педиатър , ендокринолог .
Любопитното е, че бебето не израства равномерно, а на „тласъци“ . Физиолозите обясняват този процес като “ дърпане “ и “ закръгляване “ .

Първи период на „дърпане “ – първата година от живота. Увеличаване на ръста с до 25 см
Първи период на “ закръгляне “ – от 1 година до 3 години. Скоростта на растеж намалява .
Втори период на “ дърпане “ – 5-7 години . Увеличение – 7 – 10 см
Вторият период на “ закръгляне “ – 7-10 години , забавяне на растежа .
Третият период  на “ дърпане “ – 11-12 до 15-16 години . Тук от голямо значение е наследствеността и пола. Също така се повишава степента на физическото развитие .

Като цяло , развитието на жените между 18-22 години трябва да завърши , докато за мъжете тази възраст е 20-25 години.
Поради непознаване на тези функции на физическото развитие , родителите често не знаят как да се отнасят при промени във външния вид на детето .

За родителите предлагаме следните съвети и консултации :

Първо, не се притеснявайте от факта, че детето отслабва или е спряло да расте. Напълно е възможно да има съвпадение на вашите наблюдения с горепосочените периоди на “ дърпане “ и “ закръгляне „. Вашите съмнения може да посеят съмнение в ума на детето за физическата му полезност .

Второ, бъдете внимателни и търпеливи по отношение на детето по време на периодите на растеж . По време на тези периоди децата стават нервни –  ровят в ъглите , местят мебели и предмети , разпиляват всичко на пода , нараняват се и т.н. Факт е, че детето не веднага свиква с промяната в ръста си , и не веднага коригира своите усилия с тези или други действия . Можете да се поставите на негово място , ако си представяте себе си в нови обувки с много високи токчета.

Трето, ако детето ви е под ръста на неговите връстници в периода на “ дърпане“ може да стимулирате растежа му и да добавите допълнително 3-5 см към това, което е генетично заложено. Научно доказано е, че образуването на хормона на растежа стимулира протеиновите храни  и инхибира глюкоза. Ето защо, в ежедневната диета на вашето дете трябва да присъства сирене ,  месо без мазнини , яйца, сладкиши трябва да получава само по празниците .

Също така, на ръста се отразява и приема на витамини A ( моркови , риба, черен дроб, пресни зеленчуци) , B (масло , мляко, яйца , ядки, ръжен хляб ) , калций ( млечни продукти ) и фосфор ( риба ) . Може да давате храни и витамини , които насърчават растежа (разбира се, ако детето не е алергично ) . Високия ръст е важен не само за някои спортове , той е значим изобщо за момчета , бъдещите мъже .

Да разгледаме какви движения усвояват децата от 3 до 7 години.

Към 3-та година децата вече могат да вървят в права линия , да скочат върху обект с двата крака . Към 4-та година, детето може да подскача на един крак , може да хване топката с две ръце. Към 5-6 години стойката е по-стабилна , уверено държи баланса , може да ходи без да се спъва . Между другото , неправилната походка е една от причините да посетите специалист ( ортопед , невролог ) , които се занимават с опорно-двигателния апарат .

При децата в предучилищна възраст 6-7 години наблюдаваме уверено бягане , въпреки че за засега само на близко разстояние . Детето уверено хваща топката с двете си ръце , като се стреми да я хвърли с една ръка. Това означава , че с помощта на очите може да прецени силата и посоката на движение . Нивото на развитие на движенията позволява вече на много 5-6 години деца да карат велосипеди , кънки и ски. Децата лесно се научават да плуват , да танцуват, на художествена гимнастика.

При избора на извънкласни занимания трябва да се обърне внимание на организацията на ежедневието . Игри, занятия , почивка – всичко това трябва да бъде направено в определени часове . От особено значение е дневния и нощния сън . При 5-7 годишните общата продължителност на съня трябва да бъде 12 часа: 10-11 часа на нощ , и 1,5 – 2,5 часа в следобедните часове. Не наспалото се дете е палаво, капризно и не може да се концентрира.

Съвети и препоръки за родители

• Наблюдавайте наддаване на тегло и ръст на детето. Уверете се, че тези параметри съответстват на показателите за възрастта .
• Обърнете внимание на движенията, ловкостта в предучилищна възраст , походката му , способността да скача, да тича , да хваща топката .
• При 5-6 годишните можете да научите детето си да плува , да кара колело , кънки или ски .
• Експерти като треньор на децата , педиатър , психолог може да ви посъветва относно готовността на детето за сериозни системни спортни или танци , художествена гимнастика .

Такива занимания имат значително въздействие върху тялото и психиката на детето.
• Обърнете внимание на физическото развитие на детето :  организирайте стабилен режим през деня , осигурете здравословна диета. Всичко това укрепва имунната система и ви позволява да се справите със стреса .
• нервната система на детето е все още слаба , то се уморява бързо. Съня възстановява не само физическата сила , но и подобрява емоционалното състояние , осигурява добро настроение .

Може да ви хареса още: Какви книги да изберем за децата

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Какви книги да изберем за децата

Детската книга – това не са просто страници с цветни картини. Това е пътят към Въображението, където приказните герои оживяват , животните могат да говорят , героите побеждават злодеите . Но как да заведем там едно малко дете ? Проводник към този завладяващ свят може да станат мама и татко […]
детска-книжка-книги