Останете уютни в топлото легло през нощта | Женски свят

Останете уютни в топлото легло през нощта

JenskiSviat
нощ-тоалетна

Нищо не е по-досадно от това да се налага да ставате от сън, за да ходите до тоалетна по малка нужда през нощта. За щастие в тази публикация имаме няколко съвета как да предотвратите това.

Изключително досадно

Всички сме го изпитали: спиш си в топлото си легло, но се събуждаш, защото трябва да отидеш до тоалетната. Това е изключително досадно, но можете да опитате да се справите с този проблем. Има няколко неща, които причиняват този проблем. Вероятно вече сте опитали всеки съвет даден ви от приятел или роднина, а може би прочетен и в интернет, за да се опитате да предотвратите среднощното уриниране, като например не пиете много течност вечер. Но  това пак не ви помага? Тогава опитайте и следните съвети, които ще прочетете в статията.

Свръхактивен пикочен мехур

Обикновено произвеждате около 1 до 2 литра урина на ден и само 25% от нея през нощта. Така че трябва да можете да изкарате цялата нощ, без да се налага да пикаете. Ставате ли по малка нужда през нощта? Тогава вероятно имате свръхактивен пикочен мехур, наричан още ноктурия. Това означава, че имате повишено производство на урина. Това разстройство се наблюдава по-често при жените, отколкото при мъжете, а възрастта също играе роля.

Причини

Ако сте забелязали този симптом при вас, вероятно искате да знаете каква може да е причината. Повишеното производство на урина може да има многобройни причини, някои са дори безобидни. Възможните причини са:

 • Ядене или пиене твърде много преди лягане
 • Нарушаване на антидиуретичния хормон (ADH), хормона, който гарантира, че произвеждате по-малко урина по време на сън
 • Нарушена бъбречна функция
 • Нарушения на пикочния мехур
 • За мъже: проблеми с простатата
 • Образуване на отоци, по-известно като натрупване на течности
 • Определени лекарства
 • Основно заболяване

Кога трябва да потърсите лекарска помощ?

Ако проблемът с пикаенето през нощта нарушава съня и нощната почивка. Ако от време на време се налага да ходите по малка нужда през нощта, то не бива да се притеснявате. Само посещението при лекар може да се определи ясна диагноза за здравословното ви състояние. Следователно той или тя може да разреши проблема, като назначи изследвания и лечение. Вашият лекар може да прегледа: хранителни и питейни навици, хормонални нарушения, проблеми с пикочния мехур или простатата, инфекции на пикочните пътища, бъбречни проблеми и сърдечни проблеми.

Какво може да направите сами

Преди да се обърнете към подходящ специалист, има няколко неща, които можете да опитате, за да не се налага да пикаете често през нощта. Изпробвайте следните съвети:

 1. Не пийте нищо след 20:00. Ако сте изпили поне литър и половина вода през целия ден, това е достатъчно, за да не се обезводни тялото по време на сън.
 2. Ограничете консумацията на кофеин и алкохол. Тези напитки имат отблъскващ влагата ефект.
 3. Подуват ли ви се краката през деня? Спете с възглавница под тях, за да може да ги държите повдигнати, или използвайте компреси.
 4. Внимавайте какво ядете преди лягане. Храносмилането стимулира производството на урина.
 5. И накрая (с одобрението на Вашия лекар) можете да вземете диуретик или дезмопресин в късния следобед.

Може да ви хареса още: 5-те най-добри съвета за здрави зъби и венци

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

12 от най-красивите жени за всички времена

Всяка година се провеждат множество конкурси за най-красивата жена в целия свят. Има обаче жени, чиято красота не може да бъде оценена само за една година, а тя остава завинаги. Естествено, всяка от тези жени си е изградила репутация, и всяка заслужава похвала за своите постижения. По-долу ще ви покажем 12 от  най-спиращите […]
жена-жени