5 начина да запазим здравия си разум през Ковид кризата | Женски свят

5 начина да запазим здравия си разум през Ковид кризата

JenskiSviat
ковид

Мина повече от година, откакто в животите ни нахлу малък невидим натрапник, наречен SARS-CoV-2. Причинителят на болестта КОВИД-19 отне множество от любимите ни забавления. Освен това пандемията внесе стрес, болка и тъга в ежедневието ни. А и как няма? Гледката на хора с маски, които не смеят да се приближат едни до други носи неизбежния въпрос какво ще е обществото ни след пандемията.

Но в целия този хаос става още по-важно да се грижим за собствения си здрав разум. Все пак трябва да преодолеем трудностите, запазвайки себе си, спокойствието и благополучието си. Как обаче да се случи това? В днешната статия ще ви дадем пет съвета, които да ви помогнат да излезете от кризата.

Първо, намерете си безопасно хоби. Било то четене на книга, каране на колело, решаване на кръстословици… Всичко, което се различава от постоянното четене на новини, ровене из социалните мрежи и гледане на телевизия. Ние не отричаме ролята на социалните мрежи и телевизионните предавания в днешния живот, но ви съветваме да ги оставяте настрани поне за час на ден, за да успеете да релаксирате и да се отърсите от стреса.

Второ, медитирайте. Какъв по-приятен начин да свалиш тревогата от раменете си от това да се пренесеш на любимо място, което навява спокойствие и любов! Медитацията не е най-лесното занимание, в ума ви постоянно ще нахлуват купища мисли. Но запазете спокойствие, заредете се с търпение и очаквайте жадно онзи миг, в който умът ви ще се отпусне и ще си почине от стреса на ежедневието.

Трето, яжте здравословно. Не искате да излезете от пандемията с куп излишни килограми, които не ви позволяват да изкачите стълбите, с високо кръвно налягане, с неприятна умора, с дехидратация и нарушено храносмилане. Така че, постарайте се да се храните здравословно и да се хидратирате редовно. Това включва поне няколко порции плодове и зеленчуци на ден. А за тези от вас, на които това им се струва много, салата с вечерята ще служи като чудесен начин да си набавите витамини. Намалете пърженото, оставете настрани захарта, разчитайте на естествените антиоксиданти в плодовете и зеленчуците. Ще се чувствате по-приятно, по-спокойни, по-енергични.

Четвърто, отделяйте време за семейството си. Разговор край масата на вечеря е превъзходен начин да контактувате с близките си, да разберете как е минал денят им и да си припомните, че във времена на трудности най-важното са хората, които имаме до себе си. Това важи с особена сила, ако имате малки деца. Постарайте се да им обръщате достатъчно внимание, не само защото това е полезно за вас, но и понеже те имат нужда от още повече насоки, напътствия и грижи в тези трудни времена.

И, последно, подарете си достатъчно сън. Сънят е здраве, казал е някой някога. Да, той няма да ни предпази от КОВИД, нито ще ни помогне да се излекуваме, ако се разболеем. Въпреки това безсънието е свързано с множество здравословни проблеми, включително депресия, нервност, раздразнение и други. За да избегнете чувството, че са ви ударили с парен чук в главата и единственото, което искате, е да се върнете обратно под завивките, се уверете, че си подарявате поне осем часа необезпокояван сън. Изключете устройствата час преди лягане, защото синята светлина на екраните пречи на заспиването.

Съветите, които включихме тук, са едни от най-важните неща, които не трябва да забравяме в тези трудни времена. Искахме да се уверим, че се грижите за себе си и всички заедно ще се справим с този наболял проблем. Бъдете здрави!

Може да ви хареса още: Защита на кожата през лятото

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Пет съвета за преодоляване на трудностите в семейството

Всяко младо (а и поотраснало) семейство се сблъсква с проблеми. Колата се е развалила, шефът закъснява заплатите, а вие трябва да платите наема, докато роднините ви притискат да им отидете на гости, а вие нямате време дори да си починете след работа. Да, в такива моменти скандалите идват лесно. Склонни […]
семейство-ръце