Защо детето непрекъснато смуче палеца си и какво да направим по въпроса | Женски свят

Защо детето непрекъснато смуче палеца си и какво да направим по въпроса

JenskiSviat
дете

Бебетата обикновено решават сами дали ще смучат биберон, или ще предпочетат палеца си. В началото родителите са спокойни, че то е намерило начин да се самоуспокоява, но скоро започват да се притесняват напълно сериозно.

Защо детето непрекъснато смуче палеца си?

Още по време на ултразвуковите изследвания по време на бременността можете да видите как бебето смуче палеца си. Нормално е след раждането то да продължи да прави това. От една страна, да имаш палец е много по-практично и удобно от залъгалката, от друга – това е начин да развие своя смучещ рефлекс.

Обикновено бебето смуче палеца си, когато е уморено, гладно, притеснено или превъзбудено. През първата година този навик служи за успокояване във всякакви ситуации и действа безотказно.След втората година повечето малки деца сами се отказват от смученето на палеца, защото вече нямат нужда от това. Светът им се струва прекалено интересен и многообразен, за да си губят времето с това занимание.

Защо някои деца продължават със смученето на палеца след 2-годишна възраст?

Причини, които могат да доведат до често самоуспокоение с палеца:

 • Напрежение в семейството, конфликти и разговори на висок тон;
 • Проблеми със съня;
 • Слаба физическа активност;
 • Отсъствие на мама;
 • Липса на игри и интересни занимания;
 • По-ранно отбиване от кърмене;
 • Физическо наказание.

Последици от непрекъснатото смучене на палеца продължително време:

 • Деформация на челюстта;
 • Изкривяване на зъбите;
 • Понякога и трудности при артикулацията в началото на говоренето или забавяне на изучаването на езика;
 • Мазоли по смучещия пръст;
 • Лоши поведенчески разстройства.

Последиците от този навик се забелязват най-вече в областта на устата. Палецът избутва горните резци напред и тъй като зъбите са в фазата на растеж, това може да причини изкривяване.

Кои методи са ефективни в отказването на детето от лошия навик?

1. Тинктури: Предлагат се тинктури с неприятен вкус, който може да спре детето от този вреден навик. Те се прилагат в миниатюрна доза на смучещия пръст и се разчита на горчивия им вкус.

2. Ръкавици: Те могат да попречат на малкото дете да си лапа пръста и с постоянство наистина се постига ефект. Има ръкавички с пръст само за палеца, които се закрепват към китката.

3. Бахови цветя: Те трябва да потиснат желанието за смучене на палеца и някои родители наистина постигат ефект с тази форма на алтернативна медицина.

4. Хомеопатия: Сред хомеопатичните лекарства има и такива, които имат за цел да помогнат на малките деца да се откажат от вредния си навик.

5. Намерете заместител: Вместо да привиквате детето към залъгалката, е по-добре да намерите утешителна игра, играчка или друг интересен предмет. Опитайте  да го разсеете с нещо интригуващо, така че да отвлечете вниманието му от палеца.

Ако това се случва в определени ситуации, опитайте да ги намалите и да го предразположите да се почувства комфортно.

6. Търпение: Колкото и метода да използвате, без търпение от ваша страна, трудно ще постигнете резултат. Във всяка една стъпка е важно да дадете на детето достатъчно време да свикне с новата ситуация.

По статията работи Петя Ангелова

Прочетете още: Пораснали деца на алкохолици – модел на поведение и характеристики

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Следваща публикация

Отделни спални: Как се отразява това на връзката?

Остаряла ли е идеята за брачното ложе? И какво се случва със символа на семейния живот, в който нашите баби и дядовци са вярвали дълбоко? Като прясно влюбени вероятно не ви е минавала през ума идеята за отделни спални и дори тайничко сте се възмущавали на приятелки, избрали тази опция […]
връзка-спалня-ръце