Притискат България да узакони дете от еднополов брак | Женски свят

Притискат България да узакони дете от еднополов брак

JenskiSviat
българия-бебе

На заседание в Люксембург, Съдът към Европейската комисия застави България за документ за самоличност, който да бъде издаден на рожбата с майки от еднополов съюз.

Такова решение беше упоменато от адвоката, генералния по делото в Люксембург. Касае се за брак между българка и британка, чиито отношения са признати в Испания. Оказа се, че двойката живее в тази държава и там бракът и детето им са законно признати.

Уви, българските закони, не са толкова либерални. Нашите власти отказаха да дадат на двете майки удостоверение за раждане. Така представителят на съда в ЕС излиза със становище, но не е в силата си да принуди България да признае родителските права или брака на тази двойка.

И така, към скорошна дата, в записките на ЕС е отбелязано становището на адвоката по делото,  а именно, че България трябва да признае детето и неговата правна връзка с родителите му, в случая двете майки. До разгръщане на казуса и популяризирането му в медиите се стигна, след като община София отказа да издаде акт на бебето от еднополов брак с име Сара.

Съдбата на малката Сара се усложнява от редица фактори. Сред тях са, че бебето е родено от еднополова двойка, има 2 майки; особения статут на Гибралтар, Брекзит и факта, че едната от майките е от Гибралтар, а другата родом от България. Така се налага малката дъщеря на едополовия брак да е с двете си майки и заедно да живеят в Испания.

Когато от наша медия задават въпрос на българката от хомосексуалната двойка, как живее и къде им е най-добре. Тя споделя, че от трите държава, в родината й е най-трудно да живее, т. к. няма признание и равни права за нейното семейство, със семейство на някоя хетеросексуална двойка.

Трудността се явява най-осезаема от факта, че малката Сара е родена в Гибралтар, а и двете майки нямат испанско гражданство. Така и тяхното дете не може да има испанско гражданство.

Адвокатката Деница Любенова се застъпва за еднополовата двойка. Тя твърди, че становището на адвоката с генерални правомощия в Съда на ЕС в Люксембург е важно за хората и ЛГБТИ , и отправя молба към България, за разплитане на този казус, в който Сара остава е без гражданство. По думите й адвокатът смята, че отказът на властите у нас, да издадат този акт за раждането е пречка по отношение правата, които ЕС предоставя на нашата сънародничка и на дете й.

Казусът с бебето Сара е отворен и към днешна дата, въпреки становището на генералния адвокат. Последното може да дава посока, относно решението, което в Люксембург, Съдът ще вземе. Това се планира да стане в настоящия месец. Тогава се предвижда, случаят „Сара“ да е отново в полето на България. Страната ни, в края на краищата ще е притисната да признае  връзката на дете от еднополови родители, в случая ще е първото бебето Сара.

Може да ви хареса още: Нанси Карабойчева c две деца само за година време

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

ТОП 10 на най-креативните български инфлуенсъри в Инстаграм

Какво се иска, за да бъдеш вдъхновяващ и обичан инфлуенсър? Вероятно ще кажете – външен вид и чаровна усмивка? Истината е, че това съвсем не е достатъчно. Инфлуенсърите, които печелят сърцата на последователите си, са преди всичко съветници, мотиватори и добри психолози. В нашата класация ще ви посочим българските инфлуенсъри […]
топ-инфлуенсър