Хормон на любовта – мит или реалност | Женски свят

Хормон на любовта – мит или реалност

JenskiSviat
хормони-любов

Хормона на любовта съществува. Наистина, сред стотици други хормони в човешкото тяло има един, който обяснява съществуването на най-голямото чудо на света – любовта. Каква е същността на хормона на любовта ?

Ако скандалния граф Калиостро е знаел за съществуването на хормона на любовта и формулата за привързаността вероятно щеше да има огромен успех. Но уви , за никакви любовни хормони Калиостро не е чувал. За разлика от нас. Учените отдавна са открили истината. А това е хормон в човешкото тяло , който е отговорен за най-дълбоките чувства и безкористна обич , с други думи – за чувството на любов. А името на този хормон е окситоцин .

Дълго време в медицината хормона окситоцин се използва при стимулиране процеса на раждане и се свързва само чрез механични процеси на раждането. Но през 2005 г. той осигури за себе си правото да бъде наречен хормон на любовта – учените доказаха психо – емоционалните ефекти на окситоцина .

Кога, как и защо се произвежда хормона на любовта ?

Всъщност, първоначално хормонът окситоцин е свързан директно с раждането. Оказва се, че този хормон предизвиква контракции на матката и по този начин дава командата “ старт “ на процеса на раждане , а също така стимулира млечната жлеза при освобождаване на кърма. Впоследствие бе установено, че този хормон е отговорен за поведението на майките – поради отделянето на окситоцин жената е готова да направя всичко за бебето си.

Въпреки това , по-късно изследователите са открили , че окситоцинът се отделя не само при раждането , и не само при жените ! Например , мъже, които са присъствали на раждането на децата си , също освобождават окситоцин в организма.

Постепенно резултатите от изследванията са доказали, че окситоцина е типичен хормон на любовта. И той се отделя не само в момента на раждането , или в минутата оргазъм по време на сексуална интимност ! Така отделянето на хормона окситоцин прави не само любовта на майката или бащата към детето им , но също така и една жена да бъде изпълнена с любов към своя партньор , а един мъж да бъде в романтично настроение , сексуално привързан и отдаден. С други думи , на действието на хормона окситоцин  дължим това удивително явление в нашия живот , като любов , сексуално желание , неосъзнато желание за взаимопомощ.

Как да се стимулира хормона на любовта?

Хормона на любовта окситоцин се произвежда в хипоталамуса , натрупва се в хипофизната жлеза и попада в кръвния поток . Производството на окситоцин да се проявява и като реакция на докосване , прегръщане , галене , целувка , правене на любов . Най-голямо количество окситоцин се освобождава в кръвта при оргазъм, както при жените, така и при мъжете , при раждането и при всяко кърмене. Окситоцинът , хормона на любовта , от своя страна , стимулира производството на ендорфини, хормона на щастието. Може би това е причината любовта и привързаността така често да са свързани в човешкото разбиране за щастие …

Ако не се вземат под внимание процеса на раждане , или интимната близост, то може да се каже , че редовното производство на хормона на любовта може да бъде стимулирано от прегръдки и докосвания . Нищо чудно, че детските психолози препоръчват майките и татковците да прегръщат децата си най-малко осем пъти на ден. Смята се, че това помага да се създаде специална интимност между родители и деца. В допълнение , хормонът на любовта може да бъде стимулиран от масажи , както и от консумирането на определени храни, като банани и авокадо .

Може да ви хареса още: Да обичаш или да бъдеш обичан ?

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Следваща публикация

Да обичаш или да бъдеш обичан ?

Женските тайни на съблазняване отдавна се конкурират с истинските чувства, доверието и чистите взаимоотношения в една връзка. Но все пак има един въпрос, който е важен – да обичаш или да бъдеш обичан ? Казват, че в любовта единия обича, а другия се оставя да бъде обичан. Разбира се, най-добре […]
обич