Защо да четем на детето си | Женски свят

Защо да четем на детето си

JenskiSviat
дете

Кой не обича истории? Разказваме ги всеки ден. Фейсбук дори добави опция stories. А помните ли приказките, които ни разказваха като деца… Чудесни времена бяха. Сгушени в топлото одеяло слушахме тихите гласове на родителите си, които ни потапяха в дълбок и необятен свят. Днес обаче ежедневието е отрупано с възможности за забавление и прекарване на времето. Фейсбук, Инстраграм, новонашумелият Тик-Ток… А децата разполагат с таблети и телефони, на които могат да играят куп забавни игри. (И да ви проглушат ушите за новия герой, който искат да си купят, right!)

С всички тези изкушения наоколо е страшно лесно да оставим децата на техните устройства и да си сипем чаша червено вино, за да отпуснем от стреса на напрегнатия работен ден.

Децата ни обаче имат нужда от литература. И, когато говорим за най-малките, те имат нужда от някой, който да им почете.

Защо това е толкова важно? Не можем ли да ги оставим да играят с новата си играчка и просто да погледаме филм? Е, четенето, литературата като цяло, имат огромно значение за развитието на малчуганите.

Например, ако им четете приказки, това им помага да развият уменията си за решаване на проблемите. Все пак, в книгата доброто печели, мащехата е победена, Хензел и Гретел успяват да избягат от вещицата, принцът успява да получи ръката на принцесата. Да, може би не е съвсем реалистичен свят. Това обаче не означава, че децата нямат какво да научат от него. Те ще разберат важни уроци за изобретателността (та кой би се сетил да си пусне косата, че да може принцът да се изкатери по нея!), за упоритостта, за оптимизма, за приятелството, за вършенето на добри дела.

Децата ни имат нужда от пример пред себе си, на когото да се възхищават и спрямо когото да разберат какво е редно и какво не е. Да, ние сме главният им пример. Ние, възрастните. Обаче кой да знае, че възрастните не можели всичко, не успявали да покажат всичко? Странно, нали! Е, героите в приказките обаче могат. Разбира се, това не означава, че не трябва с личния си пример да показваме на децата как да се справят с живота. Само че не можем да им покажем как да се изправят пред всяка една трудност. Приказките обаче дават чудесна основа за решаване на проблеми в по-късния живот.

Освен това като четете на детето си, вие му помагате да натрупа голяма речникова култура. Това ще му послужи като изходна точка за комуникацията по-късно в живота. То ще се научи да се изразява правилно, да формулира мислите си, да обяснява идеи и събития.

Чрез книгите, чрез писмената реч детето ще разбере за огромния свят извън стените на уютния дом. Ще научи, че животът крие рискове, но и носи печалби. Ще разбере колко е важно човек да преследва мечтите си. Ще осъзнае тайните на приятелството.

А и какво по-добро занимание за още няколко късчета близост! Със сигурност след време малчуганът ви ще погледне назад и с умиление ще си спомни миговете, които сте прекарали сгушени един до друг, следейки с поглед как един свят се разкрива пред вас по страниците на книгите.

Може да ви хареса още: Предизвикателството да си майка на тинейджър

ajax loader

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

5 начина да запазим здравия си разум през Ковид кризата

Мина повече от година, откакто в животите ни нахлу малък невидим натрапник, наречен SARS-CoV-2. Причинителят на болестта КОВИД-19 отне множество от любимите ни забавления. Освен това пандемията внесе стрес, болка и тъга в ежедневието ни. А и как няма? Гледката на хора с маски, които не смеят да се приближат […]
ковид